July , 1973

The Right Reverend John E. Hines
Episcopal Church Center

815 Second Avenue

New York, N. Y. 10017

Districts:

Dear Bishop Hines:

in The Diocese of Central New York

Binghamton
Chemung Valley
Cllenango

Finger Lakes

Ithaca-Cortland

We respond to your letter of July , 1973 North Country
requesting our views on the procedural aspects of Oneida
the consideration by the General Convention of pro- Ontario
posals for the ordination of women to the priest- Syracuse Metropolitan
hood and to the episcopate. Utica-Rome

It has been variously suggested that the
authorization, if any, for such ordination could
be accomplished by way of (1) constitutional amend-
ment, (2) canonical amendment, or (3) resolution of
interpretation. Perhaps more important for present
purposes 1is the question -- How shall it be determined
whether constitutional amendment is necessary or whether
the result can be accomplished by canonical amendment
or interpretive resolution? We set forth our views on
these matters for whatever assistance they may be to you.

Constitutional amendment. In our opinion, what-
ever may be said of the arguments grounded in history (as
to which we express no opinion), the language of the
Constitution and the Ordinal does not require a constitu-
tional amendment (i.e., favorable concurrent action of
both the House of Bishops and the House of Deputies at
two successive General Conventions) for authorization
of ordination of women to the priesthood or to the
episcopate.’

Arguments that constitutional action would be
required are based, as we see it, on the use of mascu-
line pronouns in the Constitution and in the Ordinal.
The editorial use of the masculine form to refer to
both genders is familiar in the drafting of regulatory
provisions. In the Constitution, in the provisions
dealing with ordination, the pronouns used all refer
to nouns which carry no denotation of gender (as con-
trasted, for instance, to the use of the supposedly
explicit masculine noun, "laymen", in the former
description of Deputies, Art. I, former Sec. 4).
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In the Ordinal, we note the similar use of masculine
pronouns of reference. In this case the nouns of description
are "Bishop", Priest", Deacon", "person", and "servant",
again none carrying any denotation of gender. We are aware
of the single use of the word "man" in the order for Con-
secration of a Bishop (the presentation of "this Godly
and well-learned man"), and the use in two instances of
"Brother". But again we note that the more frequent use
is to "person" and "servant". Additionally, we observe
that in an address to the congregation the term "Brethren"
is used to include all its members, male and female.

It is the normal custom and the frequent practice,
of course, in both secular and ecclesiastical diction, to
use the masculine form to include both genders. The
slightest reflection calls to mind the editorial and
phonetic clumsiness which would attend uniform insistence
on the parllel use of both masculine and feminine forms
in each instance. Additionally, today it might even
raise the diversionary issue as to which comes first,
feminine or masculine!

It cannot be said that the issue is explicitly
clear, but what strikes us as a compelling argument
against the necessity for Constitutional amendment is
the action of General Convention and the practice of
our Church with reference to ordination of women to
the diaconate. Precisely the same arguments in favor
of constitutional action, based on the use of masculine
pronouns in both Constitution and Ordinal, could have
been urged to prove that amendment of the Constitution
and the Book of Common Prayer was a necessary prerequisite
to the ordination of women to the diaconate. This evi-
dently was not the view of the 1970 General Convention,
however, when it acted to adopt Title III, Canon 26;
and the subsequent practice of our Church has confirmed
this determination of the General Convention. We view
the action with reference to ordination of women to the
diaconate as a most persuasive precedent.

Resolution of Interpretation. At the other end
of the procedural spectrum, proponents of the ordination
of women have long contended that all that is needed,
indeed all that can be consistent with history and
theology, is to interpret the Prayer Book, Constitution,
and Canons, without any amendment, as now authorizing
the ordination of women both to the priesthood and to the
episcopate. We have no doubt that in matters of inter-
pretation of the Constituion, and to the extent that
there can be a final arbiter in matters of the inter-
pretation of the Prayer Book, the final arbiter is the
General Convention itself. Proposals for such inter-
pretation, however, do not commend themselves to us.
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Again, this course was open when it came to authorization
for the ordination of women to the diaconate, but General
Convention chose explicitly to amend the Canons. Also,

in our view, the interpretive course would be likely to
raise diversionary considerations in the minds of at least
some members of Convention, and to offer a less clear-cut
issue for the consideration and action of General Conven-
tion.

Canonical Amendment. In our view this is the proper
focus for the General Convention. Amendments of the Canons,
suited to frame the issue explicitly, and worded expressly
to authorize the ordination of women to the priesthood
and the episcopate, if adopted by appropriate action of
the General Convention, would serve to accomplish the objec-
tive. Concurrent action in both Houses would be necessary,
and a vote by orders could readily be had if called for
in the House of Deputies.

How Will the Decision be Made? As you are fully
aware, the views we are expressing are only our own.
Others will, doubtless, differ with us. As your letter
of inquiry recognizes, however, our Church has no means
for a separate, conclusive, adjudication as to whether
constitutional amendment will be required, or whether
canonical amendment or interpretive resolution would
suffice. The final arbiter as to the procedure to be
followed, as well as the substantive result to be reached,
will be the General Convention itself.

More important, in our judgment, than any individual
pre-Convention expression of opinion as to whether consti-
tutional amendment is necessary or not, is careful attention
to the procedures by which General Convention could be
enabled to consider and to resolve the issues.

We understand that responsibility for initiating
legislative action on the subject of ordination of women
to the priesthood and to the episcopate has been assigned
in the first instance to the House of Bishops. Although
one can never predict with confidence exactly what will be
the course of any piece of legislation in the General
Conventioh, two alternative courses appear probable to
us. If the Committee of the House of Bishops to which
the matter is referred for substantive consideration
determinel to recommend that ordination of women to the
priesthood and to the episcopate be authorized, depend-
ing on the collective view of its members, the Committee
may then propose amendment of the Constitution, or of
the Prayer Book, or of both, on the one hand, or it may
propose amendment of the Canons as appropriate for the
implementation of its substantive recommendation.
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If the Committee chooses the path of constitutional
amendment, as we see it, there will be no procedural oppor-
tunity in the course of consideration and action on the
constitutional proposals to consider the narrower issue
as to whether constitutional action is actually required.
No one could raise a point of order to challenge the
necessity for constitutional action, because whether
constitional action be necessary or not, it could never
be said to be inappropriate or out of order. Thus con-
sideration and action with respect to constitutional
amendment would proceed to final resolution in the House
of Bishops, with the issue of necessity for constitutional
action still unresolved.

We would add one footnote. If the issue does come
before the House of Bishops in the form of a constitutional
amendment, care should be taken to make it abundantly clear
exactly what issue is being voted on -- namely, whether
women should be ordained to the priesthood and to the
episcopate and whether constitional amendment is appropriate
to that end, not whether constitutional amendment 1s necessary
to achieve that objective.

On the other hand, if the Committee chose to propose
that its substantive recommendation be accomplished by
canonical amendment, a different procedural situation
would follow. [For that matter, precisely the same pro-
cedural situation would be presented if, following action
on a proposal for constitutional amendment, a separate
proposal is thereafter introduced (from any proper source)
for authorization for ordination by canonical amendment.

As we see it, whether the proposal for constitutional

action had been adopted or rejected, such adoption or
rejection would not foreclose introduction of a distinct
proposal for canonical amendment. That is, there is no
necessary inconsistency in favoring both constitutional

and canonical amendment, nor in opposing achievement

of the objective by constitutional amendment and favoring
accomplishment of the same objective by canonical amendment.]

When the proposal for canonical amendment came
before the House (as a recommendation from the Committee,
or from the floor), as presiding officer, either with or
without a specific request therefor, you would probably
wish to request the advice of the House's Committee on
Amendments to the Constitution (and advice, as well, from
other sources thought helpful to you) as to whether in
fact the proposal for ordination of women did present an
issue of constitutional dimension making it Innapropriate
to take action by canonical amendment only. On the basis
of advices to you, and particularly your own judgment in the
matter, you would then, as presiding officer, rule that
the canonical proposals either were or were not in order.
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An appeal could, of course, be taken from your ruling.
In that manner, full and open opportunity would be
afforded for deliberation and action on the narrow
procedural question and the House of Bishops could
express its final judgment as to the necessity for
constitutional action.

If the determination of the House were to require
constitutional action, the proposals for canonical
amendment would have effectively been ruled out of
order, and that would be the end of the canonical
amendment avenue of approach.

On the other hand, if the House were to determine
that the matter could properly be disposed by canonical
amendment, the House of Bishops would then proceed to
consider and take action on the proposed canonical amend-
ments.

Whatever the action of the House of Bishops, whether
constitutional or canonical, or both, such action would
then be communicated to the House of Deputies, and the
latter House would procedd to its separate deliberation
and action.

As we see it, the threshold issue of the necesity
for constitutional action can be reached only when a
proposal for canonical amendment is before the House.
Because of what may be the major importance of this issue
in the minds of some of the members of the House and
because some may feel that this issue must first be
confronted and resolved, it might therefore be desirable,
if otherwise practicable, to bring up first for considera-
tion in the House proposals for canonical amendment.

Whatever may be the action of the House of Bishops
(to adopt proposals for both constitutional and canonical
amendment, or to adopt one and reject the other, or to
reject both), the House of Deputies will be confronted
with nearly identical procedural problems. The action
of the House of Bishops, unless it reject all proposals
on the subject, will be communicated to the House of
Deputies by appropriate message, and the action in the
House of Deputies will be on concurrence, concurrence
with amendment, or non-concurrence. If the House of Bishops
reject all proposals, the House of Deputies may nonetheless
consider and take action on proposals which originate
in the House of Deputies. We would note, too, that if
both Houses (and thus General Convention) took action
favoring both constitutional and canonical amendment
there would be only an apparent incongruity, since, as
stated above, we think there would be no inconsistency
in such parallel action. The authorization for ordination,
however, would turn on the effective date of the canonical
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Should the constitutional amendments

next General Convention,

the canonical authorization, duly adopted by one Con-
vention, would nonetheless stand undisturbed.

These procedural matters could well take some other

course, we recognize. In our
enormously important that the
open and explicit as possible
understand what is occurring,
particularly the significance
votes.

view, however, it will be
procedure followed be as
so everyone will fully
the alternatives, and

of casting yes and no

All of us cannot be expected to agree with the

eventual disposition, whatever it may be, but it would
be unfortunate if any justification were given for a
view that the procedures had been confused, unclear, or

unfair.

We trust these comments are responsive to your

inquiries, and useful to you,
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